Всички сме свикнали да възприемаме най-пролетния зеленчук спанака като съставка или основно действащо лице в солени ястия - предястия, супи, пюрета и други, но защо да не може да го превърнем и в десерт!
Това именно е и второто ми пролетно предложение в третия брой на първото блогърско онлайн списание SOintoFOOD.
ПРОДУКТИ:
4 яйца
4 к.ч. захар
Ванилия
настъргана кора от половин лимон
½ пакетче (5г) бакпулвер
4 к.ч. брашно (ако ви е много рядко може да се добави още мъничко – брашната са различни )
1 к.ч. пюре от спанак
2 к.ч. вода
настъргана лимонова кора
ПЪЛНЕЖ:
200 г маскарпоне
50 г заквасена сметана
2 бр. яйца
4 с.л. захар за жълтъците
4 с.л. захар за белтъците
2 с.л. ром (или някакъв друг силен ароматен алкохол по ваше предпочитание)
няколко капки ванилия
10 г желатин
200 г маскарпоне
50 г заквасена сметана
2 бр. яйца
4 с.л. захар за жълтъците
4 с.л. захар за белтъците
2 с.л. ром (или някакъв друг силен ароматен алкохол по ваше предпочитание)
няколко капки ванилия
10 г желатин
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете
500 г спанак и го попарете във вряща
вода, след което веднага го топнете в ледена, за да запазите цвета. Отцедете
добре от водата и го пасирайте на много гладко пюре.
Разбийте
яйцата в купа и след като станат на пяна, удвоят обема си и придобият светъл
цвят прибавете на няколко пъти захарта, като продължите да разбивате докато
сместа се сгъсти и стане на пухкав крем.
Внимателно
прибавете спаначеното пюре, водата и лимоновата кора.
Пресейте
заедно брашното, бакпулвера и ванилията и ги прибавете към яйчено-спаначната
смес.
Застелете
хартия за печене в правоъгълна тавичка
(аз използвам тавата на фурната) и излейте получилото се тесто на тънък пласт
(количеството е перфектно за този размер на тавата).
Печете
в предварително загрята на 170°С фурна. Не трябва да препичате платката, защото
ще се чупи когато я навивате на руло.
Извадете
платката когато е готова, извадете от тавата и оставете леко да се охлади, след което внимателно я обърнете върху навлажнена кърпа навийте
заедно с кърпата на не много стегнато руло и оставете на страна докато приготвяте
крема за пълнежа.
Накиснете
желатина със студена вода да набъбне.
Разделете
жълтъците от белтъците. Разбийте на водна баня жълтъците със захарта, докато тя
се разтопи и сместа изсветлее и удвои обема си. Дръпнете от огъня и леко охладете, след което прибавете
маскарпонето и с помощта на телена бъркалка разбъркайте на гладък крем. За
по-лек и свеж крем прибавете заквасената
сметана.
Затоплете набъбналия желатин да
се втечни и го прибавете към яйчния крем, добавете и ароматите и отново
разбъркайте до гладкост. Оставете на страна, докато разбиете белтъците на твърд
сняг, след което смесете двата крема с плавни движения, за да се запази
пухкавостта.
Развийте
платката, нанесете крема на равномерен пласт и отново завийте на руло. Оставете
в хладилника за няколко часа, докато желатина се стегне, а влагата от крема
леко сиропира платката.
Декорирайте
по ваше желание, като може да оставите рулото цяло или да го нарежете на няколко малки, готови за сервиране.
Р.S. Понеже лападът също е типично пролетен
реших да пробвам – разликата е само в цвета (стана малко по-тъмна платката).
Експериментирайте и да ви е сладко!!
Експериментирайте и да ви е сладко!!
Руми, много е красиво рулото и вярвам и вкусно! Немога да му устоя и ще го пробвам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Благодаря ти, Хриси!! Радвам се, че ще пробваш, защото ти приготвяш невероятни сладкиши!
ИзтриванеПрегръдка, миличка!!
А тази декорация отгоре със зелено -белите стърготинки от какво я направихте?
ОтговорИзтриванеЗдравейте и добре сте ми дошли в моето кулинарно местенце!!
ИзтриванеТова са кокосови стърготини с една капчица зелена боя и ги претривам, за да се оцветят -нищо сложно и тайнствено :)
Поздрави и весели празници!!