събота, 2 април 2016 г.

Кокосовото хлябче със сладко на Мария

Може името му да е "хлебче", но при мен се получи толкова сладичко, че си беше направо като руло с ягодова плънка, а и го залях със сока от сладкото - сами се досещате каква вкусотия стана.
Сърдечни благодарности за рецептата, Мария!!


ПРОДУКТИ:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч. ч. кокосови стърготини
1/3 ч. ч. кристална захар
4 г. суха мая (около 1/2 пак. от 7 г.)
2 щипки сол
1 яйце
40 г, меко краве масло
около 100 - 120 мл. затоплено прясно мляко
1 к. ч. череши от сладко, добре отцедени от сиропа
малко бял шоколад за украса
кокос за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:
В голяма купа смесете брашното, кокосовите стърготини, захарта, солта и маята. Разбъркайте всичко и направете кладенче в сместа, в което чукнете едно яйце, мекото масло и замесете тесто, което да не лепне, като постепенно добавяте млякото. При нужда добавяйте по малко брашно при месенето. Оформете тестото на топка, сложете го в леко намазнена купа, завийте го с намазнено фолио и го оставете на топло да втаса. Когато увеличи обема си около 3 пъти, то е готово за употреба (при мен втаса доста бавно, но търпеливо чаках).
Извадете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност. Разточете го в правоъгълна форма с дебелина около 1 см. Наистина се разточваше и оформяше лесно.
Върху правоъгълника разпръснете навсякъде от сладкото и оформете хлебчето, като навиете всичко на руло.
Сложете го в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, завийте го пак с фолио и нека да втаса отново на топличко.
Загрейте фурната на 200°С . Намажете повърхността на хлебчето с малко прясно мляко и го изпечете, докато коричката придобие приятен кафеникав загар.

Извадете го върху решетка и го оставете да се охлади.


Много вкусно хлебче, яде се с кисело мляко, кафе или чай, но може да минете да си резнете едно парченце и да си го хапнете ей така за удоволствие :).


4 коментара:

  1. Минавам и си рязвам едно парценче, пък нищо, че лятото се задава :))
    Много апетитно хлебче, Руми!
    Поздрави и слънчева неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Хрисиии!!
      Поздрави и за теб, миличка!!

      Изтриване
  2. Ах, Руми, как ме зарадва само!!
    Едва сега го виждам, обаче веднага го познах - чудесно е, чудесно и като руло с ягодки! Ако отцедиш добре плодовете от сиропа, ще стане истинско хлебче, но какво значение всъщност има, щом сте го харесали... благодаря ти много за това, че опита рецептата, много се радвам, наистина!
    Поздрави от мен и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусно, Миме, аз ти благодаря за споделената рецепта!! Вярвам, че и с друг вид сладко ще се получава също толкова апетитно!!
      Поздрави и от мен със силна прегръдка :) !!

      Изтриване