понеделник, 7 март 2016 г.

Преломъка на Илианка

Доста отдавна не съм публикувала нищичко. :)  Нали от три месеца съм млада баба, не мога да се нарадвам на внучето и не спирам всяка свободна минута да се въртя около него, та за снимки и публикации просто не остава време. Голяма еуфория е, тези от вас които са баби ще ме разберат!
Та днес намерих мъъъничко време да се поровя в нета.
Преглеждам си аз блогърското пространство иии попадам на  Илианка и нейната рецептичка за  Преломъъъък (нямам представа как съм я пропуснала до сега, но поправям пропуска :) ).
Въпреки, че днес не е Сирни заговезни реших да пробвам тази съблазнителна, бърза и лесна на първо четене питчица (обичам такива рецепти). :)

 
Естествено резултатът е великолепен!

ПРОДУКТИ:

За тестото:
400 мл топла вода
7 г суха мая
650 г брашно
1 с.л. мед
1 равна с.л. сол

За заливката:

4 яйца
300 г сирене
200 г кашкавал
40 г краве масло

Маята се смесва с брашното и солта  и се разбърква. Медът се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и вътре се изсипва водата. Разбърква се с лъжица хубаво, до получаването на гъсто и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно и не месете тестото.

Поръсва се съвсем леко с малко брашно и се покрива с чиста кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
През това време се приготвя заливката. Натрошеното сирене се смесва с настъргания кашкавал и яйцата. Не е нужно да се бърка много. Добре е белтъците и жълтъците да не се смесват напълно.

Подготвя се тавата за печене, като дъното се покрива с хартия за печене и се намаслява добре заедно със стените. Втасалото тесто се изсипва внимателно в тавата с помощта на лъжица. Не е нужно да се заглажда прекалено. Тук аз оставих тестото отново да престои около десет минути на топличко и след 
това продължих по оригиналната рецепта.
Отгоре се изсипва заливката, като се разпределя равномерно. След това се надупчва с вилица.
Маслото се нарязва на малки парченца и се разпределя от горе.
Пече се в НЕЗАГРЯТА предварително фурна на 
170˚С  до готовност. 
След като се извади, се поръсва с шарена сол. 



Стана прекрасна питка - сочна, ароматна и вкусна!! 



Благодаря за рецептата Или!! 








6 коментара:

  1. Ей,Руми,честито ви Слънчице!Прекрасни пролетни мигове с малкото човече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вилииии!!! Дано да расте здрав!! Много сме щастливи всички у дома!!
      Поздрави, миличка, и хубав ден!!

      Изтриване
  2. Йее, Руми! Каква прекрасна новина! Да е живо и здраво детенцето!
    А питката се е получила прекрасна!
    Благодаря, че се довери на мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Или, за пожеланията!!
      Питката наистина е чудесна и е точно по мой вкус :)- лесна и бърза!!
      Прегръдка и прекрасен ден, миличка!!

      Изтриване
  3. Руми, първо честото внуче и все вкусни неща да му приготвя баба, а то да се радва! Много апетитни кадри ни показваш пак! Усмивки най-сърдечни мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Люсиии!! Баба много ще се старае :) и ще й доставя удоволствие!!
    Прегръдка, миличка и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване