сряда, 16 март 2016 г.

Пиккантни царевични хлебчета

Жълтички отвътре с приятен златист загар отвън и нежна вътрешност, тези хлебчета могат с гордост да присъстват на трапезата ни.

ПРОДУКТИ:
2,5 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. царевично брашно
1,5 кафява захар (може и бяла, ако нямате кафява)
1,5 с.л. сол
1 пак. суха мая или 20 г. жива мая
2 яйца
4-5 с.л. зехтин (олио)
½  ч.ч. прясно мляко
¼  ч.ч. заквасена сметана
1ч.л. люспи лют червен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тестото в домашната хлебопекарна - месене и втасване (при мен програма 8).
Смесвам яйцата, прясното мляко, заквасената сметана, мазнината, солта и захарта в контейнера на машинката и от горе насипвам двата вида брашно, добре размесени и пресяти, към които съм прибавила и люспите лют пипер. Върху брашното поставям маята (ако се използва суха). Ако използвате прясна мая предварително я разтворете с част от млякото и захарта и я прибавете към течните съставки, след което продължавате с останалите процедури.
След като тестото се замеси го изваждам (не изчаквам края на програмата), поставям го в купа и го покривам с домакинско фолио. Поставям купата във фурната заедно с купичка гореща вода и включвам на 40°С за около 40-45 минути да втаса или докато почти удвои обема си.
 След това до умесвам върху добре набрашнен плот, докато тестото стане достатъчно твърдо, за да се оформят хлебчета.

Подреждам ги в тава, покрита с хартия, покривам ги с фолио (да не изсъхват) и отново оставям да втасат за около 30 минути във фурната, след което превключвам на 175°С   да се изпекат до златисто. Изваждам и охлаждам върху решетка.


Могат да се поднесат и топлички.


 Приятен апетит!!














4 коментара:

  1. Руми, какви душички са тези питка! Така бих искала да си грабна една за вечерята сега :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, радвам се че са ти харесали!! Големи симпатяги станаха, пък и на вкус бяха супер и се изпариха докато излязат от фурната (някои и нивката не можаха да си обиколят :) ).
      Прегръдка, миличка и прекрасна седмица ти желая!!

      Изтриване
  2. Много пухкави и апетитни питки, Руми! Правила съм царевичен хляб и определено много ми харесва тестото с царевично брашно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Светле!! Много приятен и различен е вкуса на този вид хляб и у дома също много се харесва.
      Поздрави, миличка!! Спорна седмица!!

      Изтриване