вторник, 2 юни 2015 г.

Сироп от мента


Всички знаем, че лятото се търси питие, което да ни разхлади, а какво по разхлаждащо, успокояващо и освежаващо от ментов аромат и вкус!!
Сока от мента може да се използва и за освежаващи коктейли с шампанско или бяло винце :) или просто с газирана водичка, лед и лимон. Идеята ми подсказа Вили от Къкрещо гърненце, за което много й благодаря!!

ПРОДУКТИ:
мента (листата заедно със стеблата) -количеството е в зависимост от предпочитанието за наситеността на аромат)
1 лимон
3 л вода
0,5 ч.л. лимонена киселина
3,5 кг захар
зелена сладкарска боя
ПРИГОТВЯНЕ:


Измийте добре лимоните и ментата.
Нарежете лимоните на шайби и ги поставете заедно с ментата в подходящ съд (аз използвах трилитров буркан).
Загрейте водата до кипене и залейте с нея лимоните и ментата и прибавете лимоновата киселина, след което разбъркайте, за да може да се разтвори и да извлече целия аромат от съставките. Оставете съда на хладно за денонощие, след което прецедете през марля и добавете сладкарската боя и разбъркайте да се разтвори напълно. Сега прибавете захарта и бъркайте до пълното й разтваряне.
Получава се гъст сироп.
Прецедете отново и приберете концентрата в шишета в хладилника или на хладно в мазата, понеже е сироп ще издържи, тъй като захарта го консервира.

Подгответе лед, купете газирана вода, шампанско (бяло винце), лимонче или някакво друго плодче и ..... коктейлчето е готово:)

    Наздраве и да ви е свежичко!!

6 коментара:

  1. Руми, страхотно ти се е получило! Поздравления! Пийвайте си го с удоволствие!
    У дома толкова ни хареса, че пак ще го правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Вили!! У дома също много се хареса, особено с изстуденото шампанско :), така че и при нас ще се прави, още повече че мента в градината има в изобилие!! Благодаря ти за идейката!!
      Прегръдка и прекрасен ден, мила!!

      Изтриване
  2. Много обичам мента, Руми! Не пропускам да готвя с нея или просто да си сваря чай, който да изстудя и да пия в топлите дни! Сигурна съм, че и твоето предложение ще се опита от мен! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, Люси, аз не й бях много голям фен, но тази напитка определено ме грабна и дава възможност за мноого импровизации на разхлаждане в горещите дни!! Опитай я и ти!!
      Прегръдка и хубави предстоящи почивни дни, миличка!!

      Изтриване
  3. Здравейте Руми! Бих искала да попитам може ли да се смени захарта с мед или кафявя захар?И какво би било количеството мед?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, понеже е СИРОП за разреждане мисля, че няма да е подходящо да се използва мед. Захарта е тази, която го консервира и не го варя, а само затварям и съхранявам. Кафява захар може да се използва, но малко ще се промени красотата на зеления цвят , а и вкуса на самия сироп (тя придава малко карамелен вкус). Не съм пробвала, но предполагам че ще е хубаво и нищо не пречи да се опита.
      Поздрави и се надявам да споделите, ако опитате с кафява захар!!

      Изтриване