събота, 2 февруари 2013 г.

Американски понички (ДОНАТИ)



Когато чуем ДОНАТИ повечето хора си представят нещо супер непознато (вносно :)), но всъщност ние го познаваме до болка, харесваме го и го обичаме, защото това  са нашенските понички, но... с дупка в средата и  малко повечко украсени . Лесно можем да си ги приготвим у дома и да им се насладим заедно с любимите си хора! А децата ...ооооооо те ще са най-доволните!!



ПРОДУКТИ:
500 г брашно
80 г захар
5 г сол
20 г сухо мляко
2 пакетчета суха мая
230 мл топла вода
1 яйце
40 г краве масло
ванилия

за украса: 
бял и тъмен шоколад
разноцветни захарни пръчици
цветна захар
или просто пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Разбъркваме заедно малко от брашното, захарта, солта, сухото мляко, маята и ванилията
  • Отделно разбиваме леко яйцето, топлата вода и маслото и прибавяме към горната суха смес. Завиваме с домакинско фолио купата и оставяме на топличко за 15 минути, за да се активира маята.
  • След активирането на маята (сместа става шуплеста) започваме да прибавяме по малко от останалото брашно и замесваме гладко, меко и нелепнещо тесто, което завиваме с фолио и оставяме отново на топло да втаса и да удвои обема си за около 50 минути.


  •   След втасването разточваме тестото на лист с дебелина около 1 см, от който изрязваме кръгчета, а в средата на всяко от тях още едно малко кръгче. Оставяме получилите се гевречета в тава с хартия още веднъж да втасат. 
  • Загряваме олио в по-дълбок съд и изпържваме поничките до златисто от двете страни. Олиото не трябва да е много горещо и да се пържат бързо, защото няма да се надуят и опържат добре отвътре.
  • Изваждаме изпържените понички върху хартия, за да попие излишната мазнина, след което оставяме върху решетка да се охладят напълно.
  • През това време на водна баня разтопяваме белия и тъмния шоколад, с който ще покрием изстиналите донати. 
  • Украсяваме ги с различни захарни пръчици, разноцветна захар или с нещо което ни харесва.


Аз направих малко лимонов крем, който с помощта на шприц напълних част от поничките, а в някой шприцовах шоколадов мус. Станаха великолепни - от вън шоколадова коричка, а то вътре хубаво тесто с нежен крем.









Насладете се и да ви е сладко!!

12 коментара:

  1. Изумителни са , Руми!!!!.....и отново търпеливо и коректно представена рецепта.Възхищавам ти се !
    Хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вили!! Хубава вечер и на теб скъпа!!

      Изтриване
  2. Днес ги правих и станаха чудесни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте ги харесали! Поздрави!

      Изтриване
  3. ще има ли проблем ако не се добави сухо мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и може ли да се добави вместо сухо мляко прясно или кисело мляко и ако да колко

      Изтриване
    2. Може да се добави прясно мляко вместо водата и да се пропусне сухото. Количеството е същото колкото водата.
      Поздрави!!

      Изтриване
    3. Може и без сухото мляко, само вода да се използва, сухото мляко е за обогатяване на тестото.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  4. zashto nikade ne pishe kakvo se pravi s tova maslo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прибавя се към сухата смес за тестото заедно с яйцето и топлата вода, за да се замеси тестото.
      Поздрави!

      Изтриване