сряда, 19 декември 2012 г.

СВИНСКИ КЕБАП в гювеч


Глиненият гювеч е известен като съд за готвене много, много отдавна, но в нашето съвремие някак го пренебрегваме и не му отдаваме дължимото. Предпочитаме тенджери под налягане,  йенски тенджери и други такива, в което няма лошо, но има ястия, които стават невероятно вкусни само, ако са приготвени в глинен съд – най-фрапиращ  пример за това е „Банската капама”.
Аз, обаче, искам да ви предложа да направите познатия  кебап от свинско в глинен гювеч и да разберете каква е разликата във вкуса, а и ще е много подходящо ястие за предстоящите празници. За целта са ви нужни следните

ПРОДУКТИ:
1,5 – 2 кг свинско месо от плешка (количеството разбира се определете в зависимост от броя на хората и порциите и големината на гювеча ви)
7-8 средно големи глави стар лук
5-6 скилидки чесън, нарязан на филийки
500 г гъби печурки (е може и други, ако имате)
100 мл. олио
250 мл. вино ( може и да е червено)
500 мл. вода
Сол
Черен пипер
Соев сос

ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте и нарежете месото на средни по големина късчета.
Лука нарежете на полумесеци или на едро(както по-вече ви харесва).
Гъбите измийте и също нарежете на едричко.

В голям тиган (става много лесно в уок) загрейте хубаво мазнината и запържете късчетата месо, за да се запечатат (отвън да са златисти, а от вътре мекички и соковете да не изтичат), овкусете с черния пипер и малко сол, след което с решетъчна лъжица ги прехвърлете в гювеча. Прибавете нарязаните лук и гъби и разбъркайте.
В тигана с горещата мазнина налейте виното и водата и подправете със сол и черен пипер, ако не е достатъчно сложеното на месото. Оставете да поври 3-4 минути и да поеме соковете от пърженето на месото, след което подправете с малко соев сос. Залейте с получилият се  сос месото в гювеча, захлупете и поставете в затоплената фурна и увеличете градусите на 200°С. оставете ястието да се готви минимум 3 часа. През това време вършете нещо друго или просто си почивайте.
 Може, ако искате да разбъркате  към края на готвенето и да прецените дали е необходимо още време (течността трябва да е намаляла почти на половина, а месото да се топи в устата).
Ако искате  да се запече, накрая махнете капака и оставете още половин час.
Сервирайте с подходяща салатка или туршийка и хубаво червено вино.
Да не забравите да сложете и топлата пита на масата :)!
Това са празниците – приятна компания, вкусна храна и хубаво вино!!!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!

2 коментара:

  1. Оххх , умирам си за такъв кебап :) ! И аз обичам да готвя в керамични съдове , наистина вкуса е разкошен !
    Весели празници ,Руми на теб и цялата фамилия ! Бъдете живи и здрави ! С топла прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Ванюшка!! Весели и на теб и на всички, които са ти близки!! Да сте живи и здрави и Дядо Коледа да Ви донесе най-желаните подаръци!! Горещи прегръдки и милион целувки!! Наздраве на всички!!

    ОтговорИзтриване