вторник, 3 януари 2012 г.

Спаначен кекс

Здравейте отново мили приятели, днес реших да направя нещо различно, но и много познато за похапване на моите любими хора. Понеже имам домашна хлебопекарна, която много обичам :),  разбира се й предоставих възможността да свърши половината от работата. Ето и това което сътворих, надявам се да Ви хареса!

ПРОДУКТИ:
За  тестото:
21 гр. мая
50 мл мляко
1 с.л. захар
250 гр. брашно
½ с.л.сол
2 яйца
50 гр. разтопено краве масло
За плънката:
300 гр. замразен спанак
60 гр. кедрови семена (може някакви  др. семена-тиквени)
60 гр. сухи домати (в олио)
200 гр. сирене
1 скилидка чесън
Чер пипер
1-2 ч.л. лимонов сок
1 белтък (останал от тестото)

ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото замесваме в машината за хляб  на програма тесто (на моята "Аляска"- програма 8).
Спанакът се задушава в съд с малко  загрята мазнина , семената се запичат в тефлонов тиган  без олио и се прибавят към спанака. Доматите се отцеждат от олиото, накълцват се  на парченца и също се прибавят към спанака. Всичко се оставя да се охлади и към него се прибавя сиренето нарязано  на кубчета или натрошено. Добавя се счукания чесън, овкусява се с чер пипер и лимонов сок накрая  се добавя и белтъка.  
Форма за кекс (23 см) се постила с хартия. Тестото се разточва на кора 60 х 40 см, намазва се с плънката и се навива на руло. Рулото се нарязва на осем еднакви парчета, които се подреждат във формата като пънчета , оставя се да престои  20 -25 мин.  Пече  се около 50 мин. във фурна, загрята  на 180˚C  с вентилатор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар